17 Kasım 2011 Perşembe

SGK Yükümlülüğü Olup İdari Para Cezası Uygulanmayan Durumlar

. 17 Kasım 2011 Perşembe

Yükümlülüğü Olup İdari Para Cezası Uygulanmayan Durumlar

İşverenin; sigortalıların sosyal güvenlik destek primine tabi Olarak çalışırken sehven tüm sigorta kollarından veya tüm sigorta kollarına tabi çalışırken sehven sosyal güvenlik destek primine tabi bildirildiğini ileri sürerek, yapılan bu yanlışlığı düzeltmek amacıyla verdiği iptal ve asıl/ek aylık prim ve hizmet belgeleri incelemeye gerek kalmaksızın işleme alınır. Bu amaçla verilen asıl/ek aylık prim ve hizmet belgelerine idarî para cezası uygulanmaz.

İlk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi  süresinde Kuruma verilerek, tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, naklen ve hizmet akdi işlemi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması halinde, yasal süresi içinde Kuruma verilmeyen sigortalı işe  giriş bildirgesinden dolayı idari para cezası uygulanmamaktadır.

Sigortalılar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını Kuruma bildirirler.  sigortalının  kendini bildirmemesi, idari para cezası uygulanmasını gerektirmez.
 
Sigortalılığın sona ermesine ilişkin bildirimler, Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olanlar için Ek-5, (c) bendine tabi olanlar için ise Ek-5-A’ da bulunan sigortalı işten ayrılış bildirgesiyle sigortalılığın sona ermesini takip eden on gün içinde e-sigorta ile yapılır. Söz konusu bildirimin yapılmaması halinde 102. Maddede   idari para cezası öngörülmemiştir.

İşyerinde sigortalı çalıştırmaya ara verdiğini sigortalıyı çalıştırmaya son verdiği tarihten itibaren 15 gün içinde yazılı olarak bildiren işverenin, her ay ayrıca sigortalı çalıştırmadığına ve ücret ödemediğine ilişkin bir bildirimde bulunması gerekmez. Bu bildirimin yapılmaması halinde idari para cezası uygulanmaz.


Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar