28 Temmuz 2012 Cumartesi

Haziran 2012 dönemi KDV Muhtasar Sigorta Ödemeleri Son Günü Ne Zaman

. 28 Temmuz 2012 Cumartesi


28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe giren 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin (1) numaralı fıkrası "Her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar."hükmünü taşımaktadır.

Bu yıl mali tatil 3 Temmuz 2012 Salı günü başlayacak olup 20 Temmuz 2012 Cuma gününe kadar (bu tarih dahil) devam edecektir.

Kanunun verdiği yetkiye istinaden mali tatil uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği; Vergi mevzuatı uygulamalarına ilişkin 1 Sıra No'lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ Maliye Bakanlığı’nca, Sosyal Güvenlik mevzuatı uygulamalarına ilişkin 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkarılmış ve 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Söz konusu tebliğlerle mali tatil uygulaması kapsamında beyan, bildirim, muhasebe kayıt, tebligat, bilgi isteme, başvuru, bilgi verme, defter belge ibrazı, inceleme, dava açma ve ödeme sürelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun uygulamasına ilişkin olarak 1 Sıra No.lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğin “Diğer Hususlar” başlıklı 10 uncu bölümünün özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi ile şans oyunları vergisine ilişkin olarak verilmesi gereken beyannamelerin verilme ve ödeme sürelerinin mali tatil nedeniyle uzamasının söz konusu olmayacağına ilişkin kısmı Danıştay Yedinci Daire Başkanlığının 23.12.2011 tarihli ve Esas No:2009/2636, Karar No:2011/9721 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.

Mali tatil uygulaması kapsamında vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

MALİ TATİL - 2012
I- VERGİ MEVZUATI
1- Mali Tatil Kapsamında Olmayan Süreler
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (7) numaralı fıkrasında "Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak malî tatil uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu fıkra hükmü doğrultusunda;
Gümrük İdareleri,
İl Özel idareleri
Belediyeler
tarafından tarh ve/veya tahsil edilen (ithalde alınan katma değer vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi) vergi, resim ve harçlar hakkında mali tatil uygulanmayacaktır.
Ayrıca;
Kaynak kullanımını destekleme fonu kesintilerine ilişkin olarak verilmesi gereken bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri,
Özel kanunlarında ödeme süreleri tespit edilmemiş amme alacaklarının, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tayin edilen ödeme sürelerinin mali tatile rastlaması halinde bu alacaklar için belirlenen ödeme süreleri,
İcra yoluyla yapılan satışlarda katma değer vergisi uygulamasına yönelik (5) No.lu Katma Değer Vergisi Beyannamesinin verilme ve ödeme süresi,
 Sürekli beyanname vermek zorunda olanlar dışındaki resmi kuruluşlar tarafından müzayede mahallerindeki satışlar dolayısıyla tahsil edilen katma değer vergisinin, 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I/3) bölümünde belirtilen ödeme süresi,
1512 sayılı Noterlik Kanununun 118 inci maddesine göre noterler tarafından tahsil edilen damga vergisi ve harç bedellerinin anılan Kanunun 119 uncu maddesi uyarınca ilgili vergi dairesine bildirilmesine ilişkin olarak verilecek beyannameler ile süreksiz yükümlülük şeklinde değerlendirilen ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre verilen (1), (2) ve (4) No.lu Beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri,
hakkında mali tatil uygulanmayacaktır.
Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler mali tatil kapsamına girmemektedir. (5604 Madde 1/4)
Mahsup taleplerine yönelik bilgi isteme talepleri mali tatil süresi içerisinde de muhataplarına bildirilebilecek olup, gerek mali tatil süresinden önce gerekse de mali tatil süresi içerisinde gerçekleşen söz konusu bilgi isteme taleplerine ilişkin tebligat işlemlerinde sürenin, mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır. (5604 Madde 1/5)
2-Mali Tatilde İşlemeyen (Duran) Süreler
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında, "Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar." hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu fıkra hükmü doğrultusunda;
Muhasebe kayıt süreleri
Vergi Usul Kanununun 219 uncu maddesinde yer alan 10 günlük ve 45 günlük muhasebe kayıt süreleri mali tatil süresince işlemeyecektir. Tatil süresince işlemeyen muhasebe kayıt süreleri, mali tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlayacaktır.
.
 Bildirme süreleri
Vergi Usul Kanununun 153 ila 167 inci maddelerinde belirtilen ve aşağıda yer alan bildirim süreleri mali tatile rastlaması halinde, süre mali tatil süresince işlemeyecektir.
 Tatil süresince işlemeyen bildirim süreleri, mali tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlayacaktır.
Yükümlülük
Bildirim Süresi
İşe başlamayı Bildirme
Gerçek kişilerde işe başlama bildirimleri, işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde kendilerince veya 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre ruhsat almış avukatlar veya 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarınca, şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama bildirimleri ise işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde ticaret sicili memurluğunca ilgili vergi dairesine yapılır. (V.U.K. Madde: 153,168)
Adres Değişikliklerinin Bildirilmesi
Bilinen iş veya ikametgah adreslerini değiştiren mükellefler olayın vukuundan itibaren bir ay içerisinde, (V.U.K. Madde: 157)
İş Değişikliklerinin Bildirilmesi
Yeni bir vergiye tabi olmayı, Mükellefiyet şeklinde değişikliği,
Mükellefiyetten muaflığa geçmeyi, gerektirecek surette işlerinde değişiklik olanlar, bu değişiklikleri olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde, (V.U.K. Madde:158, 168)
İşi Bırakmanın Bildirilmesi
Olayın vukuundan itibaren bir ay içerisinde, (V.U.K. Madde:160, 168)
İşletme değişikliğinin Bildirilmesi
Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan işyerlerinin sayısında meydana gelen artış ve azalışları olayın vukuundan  itibaren bir ay içerisinde, (V.U.K. Madde:159)
Nakil
İş ve teşebbüsün bir yerden diğer bir yere nakledilmesini, olayın vukuundan  itibaren bir ay içerisinde, (V.U.K. Madde:163)
Bina ve Arazi Değişikliklerinde Bildirme
Yeni İnşaatta inşaatın bittiği, kısmen kullanılmaya başlanılmışsa her kısmın kullanılmaya başlanıldığı ve diğer şekillerde (Müstesnalığın sükutu dahil) tadili gerektiren halin vukuu tarihinden başlayarak iki ay içerisinde, (V.U.K. Madde: 167, 168)
Ölüm
Mükellefin mirası reddetmemiş mirasçıları tarafından, olayın vukuundan  itibaren bir ay içerisinde,   (V.U.K. Madde: 164)
Tasfiye ve İflasın Bildirilmesi
Tasfiye memurları veya iflas dairesi; tasfiye veya iflas kararlarını, tasfiyenin veya iflasın kapandığını, olayın vukuundan  itibaren bir ay içerisinde, (V.U.K. Madde:162)
Dava açma süreleri
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 7 nci maddesi hükmüne göre Vergi Mahkemelerinde dava açma süresi 30 gündür.
 Dava açma süresinin mali tatile rastlaması halinde süre mali tatil süresince işlemeyecektir. Tatil süresince işlemeyen dava açma süresi, mali tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlayacaktır.
3-Son Günü Mali Tatile Rastlayan Süreler
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (2) numaralı fıkrası doğrultusunda son günü mali tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır.
    Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri.
Beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme süreleri, mali tatil 20 Temmuz 2012 tarihinde sona ereceğinden 27 Temmuz 2012 tarihine (bu tarih dahil) kadar uzamış sayılacaktır.
   İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi malî tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi.
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b) bendine göre,ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyata ilişkin olup vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, mali tatil 20 Temmuz 2012 tarihinde sona ereceğinden 27 Temmuz 2012 tarihine (bu tarih dahil) kadar uzamış sayılacaktır.
    Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler.
İkmalen, re'sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin uzlaşma talep etme veya cezada indirim talebinde bulunma süresi, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür.
Başvuru süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde söz konusu süre, mali tatil 20 Temmuz 2012 tarihinde sona ereceğinden 27 Temmuz 2012 tarihine (bu tarih dahil) kadar uzamış sayılacaktır.
Dileyen mükelleflerin, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı mali tatil süresi içinde de uzlaşma veya cezada indirim talebinde bulunabilmesi mümkündür.
   Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler.
Kamu idare ve müesseseleri (Kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluşlar dahil) ile gerçek ve tüzel kişilerden Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemeler çerçevesinde veya re'sen, vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Maliye Bakanlığınca veya vergi dairesince devamlı bilgi verme çerçevesinde istenecek bilgilerin verilmesine ilişkin sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde anılan süre, mali tatil 20 Temmuz 2012 tarihinde sona ereceğinden 27 Temmuz 2012 tarihine (bu tarih dahil) kadar uzamış sayılacaktır.
4-Mali Tatilin Sona Erdiği Günü İzleyen Yedi Gün İçinde Biten Süreler
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (6) numaralı fıkrasında, "Malî tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu fıkra hükmüne göre, mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler, tatilin son gününü (20 Temmuz 2012) tarihini izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde (27 Temmuz 2012) sona erecektir.
5-Mali Tatilde Defter Belgelerin İbrazı, Vergi İncelemesi
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (4) numaralı fıkrasında, "Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz." hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu fıkra hükmü doğrultusunda mali tatil süresince;
Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının Talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler haricinde;
Mükelleflerin işyerlerinde incelemeye başlanılmayacak,
 İnceleme amacı ile defter ve belgelerin ibrazı istenilmeyecektir.
Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan bir incelemeye bu süreden önce ibraz edilen defter-belge üzerinde devam edilebilecek,
Mali tatil süresi zarfında:
Mükelleften ilave defter, belge ve bilgi talep edilemeyecek,
Mükellef veya vergi sorumlusu, inceleme sonucunda yapılacak tespitlerin yer aldığı tutanağı imzalamaya davet edilemeyecektir.
6-Mali Tatilde Bilgi İsteme ve Tebligat İşlemleri
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (5) numaralı fıkrası, "Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar." Hükmünü taşımaktadır.
Söz konusu fıkra hükmü uyarınca;
Vergi/ceza ihbarnameleri mali tatil süresi içinde mükellefler ile vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecektir.
Tebligatın mali tatil süresi içinde gerçekleşmiş olması halinde ise süre, mali tatil süresince işlemeyecek, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacaktır.
İkmalen, re'sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin kendilerine tanınan dava açma, cezada indirim ve uzlaşma talep etme haklarından herhangi birini kullanma süresi bu tarhiyatlara ilişkin vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür.
Mali tatil süresi içinde bu tür tarhiyatlara ilişkin ihbarnamenin tebliğ edilmiş olması halinde söz konusu süre mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacaktır.
Mali tatil süresi içinde mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç bilgi isteme talepleri vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecektir. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacaktır.
Mahsup taleplerine yönelik bilgi isteme talepleri ise mali tatil süresi içerisinde de muhataplarına bildirilebilecek olup, gerek mali tatil süresinden önce gerekse de mali tatil süresi içerisinde gerçekleşen söz konusu bilgi isteme taleplerine ilişkin tebligat işlemlerinde sürenin, mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır.
7-Beyanname Verme Süresi Uzayan Vergilerde Ödeme Süresi
5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (8) numaralı fıkrasında, "Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır." hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu fıkra hükmü doğrultusunda;
Verilme süresinin son günü mali tatil süresine veya mali tatilin son gününü izleyen yedi güne rastlayan vergilere ilişkin beyannamelerin verilme süresi 27 temmuz 2012 tarihine,  bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi ise 30 Temmuz 2012 tarihine uzamış sayılacaktır.
8-Mali Tatilde Uzayan Beyan ve Ödeme Süreleri
İlk Gün
Son Gün
Beyan / Bildirim / Ödeme
01/07/2012
27/07/2012
16-30 Haziran 2012 Dönemine Ait Petrol ve Doğalgaz Ürünlerine İlişkin Özel Tüketim Vergisinin Beyanı
01/07/2012
27/07/2012
Haziran 2012 Dönemine Ait 5602 Sayılı Kanunda Tanımlanan Şans Oyunlarıyla İlgili Veraset ve İntikal Vergisinin Beyanı
01/07/2012
27/07/2012
Haziran 2012 Dönemine Ait Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Verilmesi
01/07/2012
27/07/2012
Haziran 2012 Dönemine Ait Aylık ve Nisan-Mayıs-Haziran/2012 Dönemine Ait Üç aylık Gelir/Kurumlar Vergisi Stopajının Beyanı
01/07/2012
27/07/2012
Haziran 2012 Dönemine Ait Aylık ve Nisan-Mayıs-Haziran/2012 Dönemine Ait Üç aylık Katma Değer Vergisinin Beyanı
01/07/2012
27/07/2012
Haziran 2012 Dönemine Ait BSMV Beyanı
01/07/2012
27/07/2012
Haziran 2012 Dönemine Ait Dayanıklı Tüketim ve Diğer Mallara İlişkin Özel Tüketim Vergisinin Beyanı
01/07/2012
27/07/2012
Haziran 2012 Dönemine Ait İstihkaktan Kesinti Suretiyle Tahsil Edilen Damga Vergisi ile Sürekli Mükellefiyeti Bulunanlar İçin Makbuz Karşılığı Ödenmesi Gereken Damga Vergisinin Beyanı
01/07/2012
27/07/2012


Haziran/2012 Dönemine Ait KDV,Muhtasar ve KDV 2 ödemeleri 30 Temmuz 2012, SGK,MTV,Bağkur ve Yıllık Vergi 2. Taksit Ödemeleri ise 31 Temmuz 2012 Sali günü sondur.
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar