1 Kasım 2011 Salı

Türkiye'nin Yeraltı Kaynakları Nelerdir. Nerelerde Hangi Kaynaklar Vardır

. 1 Kasım 2011 Salı

Yeraltı Kaynakları nedir?
Yeraltı kaynaklarımız nelerdir?
Yeraltı Kaynakları Sorunları Nelerdir?

Madenlerimiz, sanayinin temel girdilerini sağlayacak, kaynak yaratacak ve üzerleri ne yen i sanayi tesisleri kurulacak yeraltı servetleridirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Madenlerin bir diğer önemli özelliği de tükenebilir olmalarıdırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Oluşumu için milyonlarca yıl ve olağanüstü doğal koşulların gerekli olduğu madenlerimizin üretim ve tüketiminde toplumsal faydanın önde tutulması bilimsel ve teknik bir zorunlulukturYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

Yeraltı kaynaklarına sahip olmak; bir ülkenin sanayileşmesi ve kalkınması için yeterli değildirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Dünyada rezerv olarak büyük maden yataklarına sahip olan ülkeler sömürge olarak yaşarken, maden yataklarına çok az yada hiç sahip olmayan ülkeler dünya ekonomisinde liderliği zorlamaktadırlarYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Önemli olan hammaddeye sahip olmak değil, onun nasıl değerlendirildiği, katma değeri yüksek bir sanayi oluşturarak madenlerimizi onun girdisi haline getirmektirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Ülkemiz maden yatakları açısından birkaç maden dışında ( bor, krom, linyit, trona, Yeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?Yeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?Yeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?) zengin kaynaklara sahip olmamakla birlikte çeşitlilik açısından bir zenginliğe sahiptirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Bu potansiyellerimizle akılcı toplumsal politikalar oluşturarak kendimize yeter konuma gelebilir, maden ithalatçısı bir ülke olmaktan kurtulabilirizYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

Bu gerçeklerden hareketle, yeraltı kaynaklarımız Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Genel Sanayileşme Politikaları doğrultusunda ciddi olarak ele alınmıştırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Sanayinin ana girdisi olan enerji ve hammadde kaynaklarımız için toplam kamu yatırımları içerisinde % 40 lara varan önemli oranlarda yatırımlar gerçekleştirilerek, toplam madencilik üretimimizin % 80 i kamu eliyle işletilmiştirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

1978 yılında yürürlüğe konulan 2172 sayılı "Bazı Madenlerin Devlet Eliyle işletilmesi Hakkında Kanun" çerçevesinde kamu işletmeciğine geçen bor ve linyitlerde büyük yatırımlar gerçekleştirilerek bor ve bor ürünleri üretim-ihracatında büyük ilerlemeler kaydedilmiştirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Linyit madenciliğinde gerçekleştirilen devletleştirmeler sonrasında da bu sektörde yapılan kapsamlı yatırımların sonucunda üretim miktarı üç kat arttın l irken linyite dayalı termik santrallerin sayısı çoğaltılarak ülkemizin petrole olan bağımlılığı büyük ölçüde aşılmıştırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Dünyanın en büyük rezervlerine sahip olduğumuz bor da gerçekleştirilen büyük atılıma karşın yine aynı yasa kapsamında ele alman ve dünya ölçeğinde büyük potansiyeline sahip olduğumuz trona(doğal soda) konusunda çok uluslu şirketlerin baskıları sonucunda hemen hiç bir yatırıma gidilmemiştirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

Ülkemizde son yıllarda uygulanan yanlış yatırım ve üretim politikaları; maden aramalarından üretimine kadar sektörü etkilemiş, bu konularda görevlendirilmiş kurum ve kuruluşları asli görevlerini yapamaz hale sokulmuşlardırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Üretici kuruluşlarımız, idame yatırımları dahil, her türlü parasal kaynağı kesilerek, finansman batağına sokularak, tefecilere mahkum edilmişlerdirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

Ülkemizde son yıllarda aranmış-bulunmuş ve işletilmesi planlanmış bir tek maden yatağı yokturYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Oysa ki, dünyanın çok uluslu büyük şirketlerinden ilk ikisinin de aralarında bulunduğu yabancı şirketler, ülkemizde yürüttükleri 4-5 yıllık aramalar sonucunda üç adetepitermal Altın yatağı ve bir de bakır+altın yatağı bulmuşlar ve işletme hazırlığına başlamışlardırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Altın, madencilik ve metalürji açısından ekonomi kurtarıcısı bir maden değildirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Araması ve işlenmesi son derece zor, riskli ve masraflıdırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Altın da bütün diğer madenlerimiz gibi, çağdaş bilim ve teknoloji gereklerine uygun olarak aranmalı; işletilmeli, izabe ve rafinasyonu ülkemizde yapılarak, yüksek katma değer sağlanmalıdırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

Bu konuda varsayımsal olarak yapılan bir hesaplamada; 10 gf/t ortalama tenörlü bir altın yatağının, aynı kütlesel büyüklükteki % 25 B203 tenörlü bir bor yatağının sağlayacağı faydanın l /3 ünü, aynı kütlesel büyüklükteki % 25 Cr,03 tenörlü bir krom yatağı ile, % 2,5 tenörlü bakır yatağının sağlayacağı gelirden daha az gelir getireceği görülmüştür"Yeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Özellikle bor ve krom açısından yukarıda varsayılan değerlerin çok üzerinde potansiyellerimizin olduğu ve bunlarda büyük bir talanın yaşandığını görmek, altın konusunda tüm uzman geçinenlerin bir kez daha düşünmelerini gerektirirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Son yıllarda tüm diğer doğal kaynaklarımız gibi madenlerimiz üzerinde oynanan oyunlar ve "Devleti madencilik sektöründen sileceğiz" sloganlarıyla yapılan uygulamalar sonucunda başta kömür, krom, antimuan, manyezit, demir vbYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? işletmelerimiz, özel sektör başta olmak üzere kapanmış ve ülkemiz ham cevher ihraç eden bir ülke konumunu da yitirerek giderek maden ithalatçısı bir ülke durumuna düşürülmüştürYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

Madenler ve yeni dünya düzeni (YDD)
YDD kavramının en önemli olgusu tekeller ye çok uluslu şirketlerdirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Günümüzde en büyük 500 dev şirket dünya zenginliklerinin % 42 sini denetlemektedirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Dünyanın en önemli l 2 endüstrisinin % 40 ı, sayısı beşi bulmayan şirketlerin elindedirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Bunlar otomobil, havacılık, madencilik ve petrol, elektronik, demir-çelik, bilgisayar gibi endüstrilerdirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Petrol dalında faaliyetler gösteren Shell ve Exxon un toplam yıllık gelirleri, dünyadaki en büyük 27 devletin yıllık gelirine eşittirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Yine Shell in arama ve üretim yapmak için dünya üzerinde kapattığı sahaların büyüklüğü 1 620 000 km2 nin üzerinde olup, 146 ülkenin yüzölçümünden daha büyüktürYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Bu çok uluslu ve ortaya çıktıkları ülkelerden kat kat fazla mali güce sahip bu büyük dev şirketler YDD nin hedefine ulaşması için var güçleri ile uğraş vermektedirlerYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir? Doğal kaynakların ve çevrenin tahrip edilmesi, bu şirketlerin kâr hanelerindeki değerlerin yükselmesini de beraberinde getirecektirYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?

Son yıllarda ülkemizde yaşanan; Eskişehir - Kaymaz ve İzmir - Bergama yöre halkını tedirgin eden altın madenciliği çalışmaları da, bu oyunun bir parçasıdırYeraltı Kaynakları Sorunu Nedir?


yasamvesaglik.com
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar