18 Ocak 2012 Çarşamba

Türkiye'de Doğalgaz Tüketiminde Rekor - Botaş

. 18 Ocak 2012 Çarşamba

2008 ve 2009 yıllarında küresel kriz sebebiyle ekonomide yaşanan daralma ve yüksek oranlı zamlardan dolayı azalan doğalgaz satışları üç yıl aradan sonra yükseldi.





Havaların soğumasıyla açılan kombiler ve ekonomideki büyüme, doğalgaz tüketimini 26 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Kamu şirketi BOTAŞ, geçen yıl toplam 39,3 milyar metreküp doğalgaz satışı yaparak yeni bir rekora imza attı. Şirket, doğalgazın Türkiye'de ilk kez kullanılmaya başlandığı 1986'dan bu yana en fazla satışı 37,7 milyar metreküp ile 2008'de yapmıştı. Zaman'ın BOTAŞ kaynaklarından aldığı bilgiye göre, son aylarda havaların soğuk gitmesi, satışları tahminlerin üzerinde artırdı. Sektör kaynakları ise artışı, ekonomideki büyüme ve elektrik tüketimine bağladı.
Doğalgaz tüketimi, 1996 yılından bu yana sürekli artış gösterdi. Tüketim 2008'de 37,7 milyar metreküp ile rekor düzeye ulaştı. Ancak Hazine ve Maliye'nin talebiyle 2008'de doğalgaza yapılan yaklaşık yüzde 89 oranında zam, konut ve sanayi abonelerinin tepkilerine sebep oldu. Ve satışlar 32,4 milyar metreküpe kadar geriledi. Bu tarihten itibaren de satışlar sürekli düşüş gösterdi. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), 2011 yılında konut ve sanayi aboneleri ile Yunanistan'a ihracat dahil 29,9 milyar metreküp doğalgaz satışı hedefledi. Ancak, havaların son aylarda aşırı soğuk gitmesi ve sanayi üretimindeki artış, doğalgaz tüketimini hedeflerin üzerine çıkardı. Uzun bir süredir gaza zam yapılmayışı da satışları artıran bir diğer etken oldu. BOTAŞ verilerine göre bu yılki satışlar, hedefi 10 milyar metreküp aştı. Sektör kaynaklarına göre özellikle ekonomideki büyüme ve barajlardaki su miktarının azalmasıyla elektrik üretiminde doğalgaza ağırlık verilmesi, gaz tüketimini ciddi oranda artırdı. Bu durum da BOTAŞ'ın satışlarına olumlu katkı yaptı. Kamu şirketi, sanayi ve elektrik santrallerine doğrudan, konutlara ise dağıtım şirketleri üzerinden gaz veriyor.




zaman.com.tr
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar