14 Şubat 2012 Salı

TUBİTAK 2012 Burs Başvurusu Şartları

. 14 Şubat 2012 Salı

Bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapan gençlerin dört gözle beklediği TÜBİTAK Bursları için başvurular başladı. Lisans ve lisansüstü programlarda okuyanlar başta olmak üzere, yurtiçinde ve yurtdışında bilimsel çalışmalar yapan öğrencilere verilen bursların miktarı, aylık 400 TL ile 2250 TL arasında değişiyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), ortaöğretim, lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam eden öğrencilere, çeşitli alanlarda burslar veriyor. Kurumun Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından verilen burslarda, özellikle bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapan gençlerin desteklenmesi hedefleniyor.




Doğa bilimleri, mühendislik ve teknolojik bilimler, tıbbi bilimler, tarımsal bilimler, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında eğitim gören ve bilimsel çalışmalar yapan lisans ve yüksek lisans öğrencilerine burs olanağı sunan TÜBİTAK, aynı zamanda yurtiçinde ve yurtdışında proje yarışmalarına katılacak öğrencilere de maddi destekte bulunuyor.

TÜBİTAK’ın verdiği burslar ve başvuru tarihleri şöyle:

Doktora Öğrencileri için Yurtiçi Araştırma Bursu

Türkiye’de doktora programlarına kayıtlı olanlar arasında araştırmalarını kendi üniversitelerindeki olanaklarla çözemeyen öğrencilere, araştırma sorunlarını yurtiçinde başka bir araştırma ortamında çözmeleri için burs veriyor. Başka burs, kredi, ücret, maaş, ticari kazanç gibi düzenli geliri olmayanlara aylık 1800 TL, geliri olanlara da aylık 600 TL ödenen bursların süresi en fazla 12 ay. Bursalara birinci dönem başvurular 17 Şubat 2012’de sona erecek. İkinci dönem burs başvuruları ise 21 Eylül 2012’ye kadar kabul ediliyor.

Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu

Bu program kapsamında doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji, tarımsal bilimler, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında doktorasını ya da tıbbi bilimlerde doktora veya uzmanlığını almış, Türkiye’deki üniversitelerde ya da araştırma kuruluşlarında araştırma yapan ya da yapacak olan genç araştırmacılara karşılıksız burs veriliyor. Burs süresi en fazla 24 ay olup öğrencilere, eğer başka bir yerden gelirleri yoksa aylık 2.250 TL, gelirleri varsa 1000 TL ödeniyor. Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu’nun ikinci dönem başvuruları 27 Nisan 2012’de, üçüncü dönem başvuruları ise 21 Eylül 2012’de sona eriyor.

Yurtdışı Yüksek Lisans Bursu

Yurtdışı Yüksek Lisans Bursu kapsamında, Bilim İletişimi Alanı ile Bilim, Teknoloji ve Teknoloji Yönetimi Alanları (Uzay Araştırmaları) olmak üzere iki alanda burs veriliyor. Lisans öğrenimlerinde son sınıfa geçmiş olanların yanı sıra lisans öğrenimini tamamlamış veya yüksek lisans programına kayıtlı olanlar ya da yüksek lisans programını tamamlamış olan öğrenciler Yurtdışı Yüksek Lisans Bursu’ndan yararlanabiliyorlar.

Bilim İletişimi Alanı’ndaki burslara, bilim iletişimi, bilim yazarlığı ve bilim gazeteciliği bölümlerinde öğrenim görenler başvurabiliyor. Yıllık toplam destek tutarının üst sınırı 40 bin dolar olarak belirlendiği burs, aylık yaşam giderlerinin yanı sıra yol masrafını, öğrenim harçlarını ve sağlık sigortası giderlerini kapsıyor. Başvuruları internetten yapılan burslar için kayıtlar 16 Ocak’ta başladı, son başvuru tarihi ise 18 Mayıs 2012.

Bilim, Teknoloji ve Teknoloji Yönetimi başlığı altında verilen burslardan ise yer sistem bilimleri, atmosfer araştırmaları, radyo astronomi, uzay aracı, uydu güç sistemleri, uzay malzemeleri, uzay hukuku, politikaları ve standartları gibi alanlarda öğrenim gören öğrenciler yararlanabiliyorlar. Başvuruları 18 Mayıs 2012’ye kadar süren burs kapsamında, bursiyerlere tüm giderleri için toplam 40 bin dolar ödeniyor.

Yurtdışı Araştırma Bursu

TÜBİTAK, Türkiye’deki üniversitelerde doktora programına kayıtlı olanlarla yüksek öğretim kurumları dışındaki araştırma kuruluşlarında çalışan doktora öğrencisi araştırmacıların, Türkiye’deki olanaklarla çözemedikleri araştırma sorunlarını yurtdışında bir araştırma ortamında çözmeleri için destek sağlıyor. Toplam süresi 12 ay olan burs programı kapsamında bursiyerlere aylık Avrupa ülkeleri için en fazla 1500 Avro, diğer ülkeler için de 1500 Amerikan Doları veriliyor. Burs miktarı, araştırmanın yapılacağı yöredeki yaşam giderleri göz önünde bulundurularak saptanırken, yine gidiş-dönüş yol giderleri de TÜBİTAK tarafından karşılanıyor.

Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu

TÜBİTAK, doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji, tarımsal bilimler, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında doktorasını ya da tıbbi bilimlerde doktora veya uzmanlığını almış ve yurtdışında araştırmalar yapacak olan bilim insanlarını da desteliyor. Aylık burs miktarı Avrupa ülkeleri için en fazla 1900 Avro, diğer ülkeler için 2000 Amerikan doları olup toplam 12 ay ödeniyor; yine gidiş-dönüş yol giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanıyor. Burs programı için başvurular, 24 Şubat 2012’de sona eriyor.

(Haber sonraki sayfadan devam ediyor)Sonraki Sayfa » Sayfa 12


Bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapan gençlerin dört gözle beklediği TÜBİTAK Bursları için başvurular başladı. Lisans ve lisansüstü programlarda okuyanlar başta olmak üzere, yurtiçinde ve yurtdışında bilimsel çalışmalar yapan öğrencilere verilen bursların miktarı, aylık 400 TL ile 2250 TL arasında değişiyor.

Yurtiçi Doktora Bursu

Yurtiçi Doktora Bursu Programı kapsamında, Türkiye’de doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji, tıbbi bilimler, tarımsal bilimler, sosyal ve beşeri bilimlerde, lisans sonrası ya da tezli yüksek lisans sonrası doktora yapan öğrencilere karşılıksız burs veriliyor. Burslar, doktora derslerinin başladığı yarıyıl esas alınarak, öğrenciliğin beşinci yılının sonuna kadar devam ettiriliyor.

Aylık burs miktarı yurtiçi doktora bursundan düzenli geliri olmayanlar için 1800 TL iken, düzenli geliri olanlar için 500 TL. Bursiyerlere ayrıca yılda iki kez 400 TL ek destek veriliyor. 2012 bahar dönemi için burs başvuruları 15-21 Mart 2012 tarihleri arasında internet üzerinden yapılabiliyor.

Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı

TÜBİTAK lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmek amacıyla, yurtiçinde yapacakları araştırma projelerine, yurtiçinde üniversitelerce düzenlenecek olan proje yarışmalarına, uluslar arası proje yarışmalarına katılması uygun görülen projelere, kısmi destek sağlıyor. Proje başına en fazla 2000 TL verilen Yurtiçi Araştırma Projeleri için başvurular 25 Mart 2011’de sona eriyor.

TÜBİTAK uygun göreceği yurtdışı proje yarışmalarına katılacak öğrencilere de maddi destekte bulunuyor. Bu kapsamda, yurtdışında yapılacak proje yarışmalarına katılacak öğrencilere kişi başı 1000 ABD Doları olmak üzere yarışma başına en fazla 4000 ABD Doları veriliyor. Destekten yararlanabilmek için öğrencilerin yarışmaya katılım tarihinden en az 2 ay önce başvuruda bulunması gerekiyor, destekler, avans olarak katılım tarihinden bir ay önce ödeniyor.

Yurtiçi Lisans Bursu

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden takımlarda yer alan, Ulusal Bilim Olimpiyatları’nda madalya alan veya Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmaları’nda ödül alan ve daha sonra TÜBİTAK tarafından gönderildiği Uluslararası Proje Yarışmaları’nda ilk üçe giren öğrencilere lisans bursu veriliyor. Başvuruları 17-28 Eylül 2012 tarihleri arasında internet üzerinden kabul edilen burs kapsamında öğrencilere aylık 500 TL veriliyor.

Yurtiçi Yüksek Lisans Burs Programı

Türkiye’de doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji, tıbbi bilimler, tarımsal bilimler, sosyal ve beşeri bilimlerde tezli yüksek lisans yapmakta olan öğrencilere karşılıksız burs veriliyor. Bursiyerler, koşulları sağlayan başvurular arasından, adayların lisans ağırlıklı genel not ortalamaları ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanları esas alınarak belirleniyor.

Başvuruları 12-18 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacak olan burs programı kapsamında düzenli geliri olmayanlara aylık 1500 TL, düzenli geliri olanlara ise 400 TL ödeniyor.



egitimdenhaberler.com
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar