2 Nisan 2012 Pazartesi

En Yaşlı Şehzade Osmanoğlu Ailesi Dolmabahçe Sarayı'na Geldiler

. 2 Nisan 2012 Pazartesi

Şehzadeler sarayda buluştu 

Sürgünden sonra dünyanın birçok ülkesine dağılan Osmanlı hanedanını, TRT'nin 'sürgün filmi' buluşturdu. Belgeselin tanıtımı için Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen geceye 14'ü şehzade, 120 hanedan üyesi katıldı. 




TRT için hazırlanan "Osmanoğlu'nun Sürgünü" adlı belgeselin Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilen tanıtımı, 10 ayrı ülkede yaşayan Osmanlı hanedan mensuplarını bir araya getirdi. 
Aile arasında sürdürülen Osmanlı protokol geleneğine göre, şu anda hayatta olan 27 şehzadeden 14'ünün bir araya geldiği gece, en yaşlı ve en genç hanedan üyelerini de buluşturdu. Hanedanın en tanınmış üyelerinden biri olan Neslişah Sultan ise rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamadı. 

En genç ve en yaşlı hanedan üyeleri 

Farklı ülkelerde yaşadıkları için yıllarca birbirlerini göremeyen birçok hanedan mensubunun da tanışmasına vesile olan geceye, Sultan II. Abdülhamid'in oğulları Mehmed Selim Efendi ve Abdülkadir Efendi ile ablası Mediha Sultan ve kızı Naime Sultan'ın torunları, Sultan V. Murad'ın torunu Osman Selahaddin Osmanoğlu ve çocukları, Sultan V. Mehmet Reşad'ın torunu Namuk Efendi'nin oğlu ve torunu, Sultan I. Abdülhamid'in torunu İbrahim Tevfik Efendi'nin torunlarının yanı sıra şu isimler katıldı: 

II. Abdülhamid'in kızı Ayşe Sultan'ın oğlu Osman Nami, Abdülkerim Efendi'nin oğlu ve torunları, Sultan V. Mehmet Reşad'ın torunları Emel Hado, Lütfiye Sultan ve Fatma Sultan'ın torunları, Enver Paşa'nın eşi Naciye Sultan'ın torunları ile II. Abdülhamid'in kızı Zekiye Sultan'ın torunları. 
Çocuklarla birlikte yaklaşık 120 kişinin bir araya geldiği gecede, bazı hanedan mensupları akrabalarıyla ilk kez tanışırken, uzun yıllar birbirini göremeyen aile üyeleri de hasret giderdi. Bu arada gece hanedanın en yaşlı üyesi Sultan II. Abdülhamid'in torunlarından 90 yaşındaki Osman Nami Osmanoğlu ile en genç üyesi olan Sultan V. Murad'ın torunlarından Ayşegülnev Sutton'un iki aylık oğlu Ziya'nın buluşmasına da sahne oldu. 

Birçoğu Türkçe konuşamadı 

Belgeselin prodüktörü Kerime Senyücel, hanedan mensuplarına "Anavatanınıza hoş geldiniz" dedi. Osman Selahaddin Osmanoğlu da, ailenin daha önce 10-15 kişilik gruplar halinde bir araya geldiğini, ancak ilk kez hanedan mensuplarının bu kadar geniş katılımla buluştuğunu söyledi. 
Geceye katılan birçok hanedan üyesinin Türkçe konuşamaması dikkat çekerken, gecenin konuklarından İstanbul Valisi Muammer Güler de, bazı hanedan üyelerine üzerinde padişah tuğralarının bulunduğu kâselerden hediye etti. Davetliler 'Gülizar' adlı müzik topluluğunun Osmanlı sultanlarının bestelerinden oluşan eserleri dinlediler. 

"Osmanoğlu'nun Sürgünü" adlı 10 bölümlük belgeselin ilk bölümü 9 Ekim'de TRT 2'de yayımlanacak. 

 

 





internetbudur
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar