18 Haziran 2012 Pazartesi

KPSS’de Kim Hangi Oturuma Katılmalı

. 18 Haziran 2012 Pazartesi


2012 Lisans KPSS Başvuruları 9 Nisan itibarıyla başlamıştır ve 18 Nisan 2012 tarihinde sona erecektir.

Adaylar tarafından KPSS’de hangi oturum veya oturumlara katılmaları gerektiği konusunda bilgi eksikliği görülmüştür, bu nedenle böyle bir yazı hazırlanmıştır.

KPSS’de Oturumlar Ne anlam İfade Ediyor?

KPSS birden fazla oturum olarak sadece KPSS Lisans sınavlarında yapılmaktadır, KPSS Ortaöğretim/Önlisans sınavları sadece tek oturumda gerçekleştirilmektedir.

KPSS’de oturum veya oturumlardan; bütünü oluşturan birleşimler, celse veya seans anlamını çıkarabiliriz. KPSS’de tıpkı diğer sınavlardaki mantık gibi, adayların kısıtlı zamanda birçok bilgi ve yeteneğini ölçme, adayları sıralandırma ve eleme amacını taşır. Bu nedenle adayların birden fazla test ve puan türüne göre değerlendirmeleri yapılır. KPSS Lisans’ta 120 çeşit puan türü hesaplanmaktadır Kamu kurumları bu puan türlerinden hangisi veya hangilerine göre personel alımı yapacaklarına alım yapılacak kadro-pozisyona göre belirlemektedirler.

KPSS 2012 Lisans’a katılacak adayların hangi oturumlara katılacakları, katılmaları gerektiği konusuna açıklık getirmeye çalışacağız.

KPSS 2012 Lisans 4 oturumda yapılacaktır, bu oturumlardan ilki Cumartesi Sabah Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden oluşan 120 soruluk test ile bu testten hemen sonra yapılacak olan 60 soruluk Yabancı Dil testidir. Cumartesi öğleden sonra yapılacak olan Eğitim Bilimleri testi 2. oturum, pazar sabah oturumu 3. oturum, pazar öğleden sonra oturumu ise 4. oturumdur.

SINAV OTURUMLARI

Sınav; Cumartesi ve Pazar, sabah ve öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacaktır.

Cumartesi sabah oturumu hariç, bir oturumda bir soru kitapçığı ve bir cevap kâğıdı kullanılacaktır. Cumartesi sabah oturumunda, önce Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini içeren soru kitapçığı verilecek, bu testlerin cevaplama süresi sonunda cevap kâğıtları ve test kitapçıkları toplandıktan sonra da Yabancı Dil Sınavına girecek adaylara başvuruda işaretlemiş oldukları yabancı dile ait soru kitapçığı ve cevap kâğıdı verilecektir. Cumartesi sabah oturumunda Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin cevaplandırılacağı birinci bölümün süresi iki saat (120 dakika), Yabancı Dil Testinin cevaplandırılacağı ikinci bölümün süresi bir saat (60 dakika); Cumartesi öğleden sonra oturumunun süresi iki buçuk saat (150 dakika), Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra oturumlarının süresi ise üç buçuk saat (210 dakika) olacaktır.



Lisans mezunu veya sınavın geçerlik süresi 2 yıl içerisinde lisans mezunu olabilecek adayların B Grubu kadrolu veya sözleşmeli pozisyonlar için KPSSP3 puanına sahip olmaları gerekmektedir. KPSSP3 puanı ise Cumartesi Sabah Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden oluşan 120 soruluk test sonucuna göre hesaplanmaktadır. Dolayısıyla B Grubu düz memurlukları düşünen adayların sadece cumartesi sabah oturumunda yer alan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerine katılmaları yeterli olacaktır, bu adayların Yabancı Dil testini yapmalarına ve Pazar günkü oturumlara katılmalarına gerek yoktur.

Öğretmen atamalarına başvurularda KPSSP10 puanı kullanılmaktadır, bu nedenle öğretmen adaylarının Cumartesi Sabah Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri ile Cumartesi Öğleden sonra oturumunda Eğitim Bilimleri Testine katılmaları gerekmektedir. Yine öğretmen adaylarının cumartesi sabah oturumundaki Yabancı Dil ve Pazar günkü oturumlara katılma zorunlulukları yoktur. KPSS 2012 Lisans’ta öğretmen adayları yukarıda ifade ettiğimiz 2 teste katılmaları durumunda B Grubu memur alımlarında kullanabilecekleri hem KPSSP3 hem de öğretmen atamalarında kullanabilecekleri KPSSP10 puanları hesaplanacaktır.

A Grubu kadroları düşünen adayların ise cumartesi sabah Genel Yetenek ve Genel Kültür Testleri ile diğer hangi oturumlara katılacaklarına, katılmaları gerektiğine KPSS Puan Türlerine göre karar vermeleri gerekmektedir. (KPSS Puan Türleri 2012 KPSS Lisans Başvuru Kılavuzunun 19-20-21. sayfalarında yer almaktadır) Örneğin Gelir Uzman Yardımcılığı düşünen bir adaydan açılan yarışma sınavına başvuru için KPSSP49 puanına sahip olması istenecektir. KPSSP49 puanı cumartesi sabah Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Yabancı Dil, Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe test sonuçlarına göre hesaplanmaktadır. Gelir Uzman Yardımcılığı için 2012 KPSS Lisans’a başvuru yapacak bir adayın yukarıdaki testleri yapması gerektiğinden, Cumartesi Sabah ve Pazar Sabah oturumlarına yani 2 oturuma katılmalıdır.


Haberin Kaynağı (Link): http://www.memurum.biz/2012/04/kpssde-kim-hangi-oturuma-katilmali.html
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar