13 Mart 2012 Salı

Gürcistan'da işyeri açma kurma şartları ortaklık ve yatırım yapma

. 13 Mart 2012 Salı

Gürcistan’da ticari ortaklıklar kurulabiliyor. Yatırımcılar; şahıs, kollektif, limited veya anonim şirket kurabileceği gibi ülkesindeki şirketinin bir şubesini Gürcistan’da açabiliyor.





Gürcistan’da bir şirket kurarak veya bir ortaklığa katılım sağlayarak yatırım yapmak isteyen özel veya tüzel kişilerin başvuru merci, şirket merkezinin bağlı bulunduğu bölge mahkemesi. Mahkeme kendisine teslim edilen başvuru evrakını 7 işgünü içerisinde inceleyip, sonuçlandırmak zorunda.

Öte yandan, şirketin faaliyet konusuna göre Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Merkez Bankası gibi çeşitli Gürcü makamlarından lisans alınması gerekebiliyor. Yatırımcı; mahkemeye başvurmadan önce aşağıdaki bilgi ve belgeleri tamamlayarak önce Noter’e, daha sonra Adalet Bakanlığı’na ve en son olarak belgelerini Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Şubesi’ne tasdik ettirmek zorunda. Bu işlemler için makbuz karşılığında yaklaşık 150 dolar tahsil ediliyor.

Gerekli Evraklar:

Başvuru Formu;

Şirket unvanı ve adresi, faaliyet konusu, ortaklara ait kimlik bilgileri,

Sermayesi ve ortakların payları
Yöneticilerin kimlik bilgileri

İlgilinin sabıkası olup olmadığına dair Türk makamlarından alınacak yazı.

Gerçek ve/veya tüzel kişilerin Gürcistan’da kuracakları ortak firmaya ait kuruluş tüzüğü ve şirket ana sözleşmesi (Türkçe ve Gürcüce tercüme gerekiyor)

Yıllık Mali Rapor.

Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye’de bulunan firmasının Gürcistan’da şubesini açması durumunda yukarıdaki evraklarla birlikte aşağıda belirtilen işlemlerin yapılması gerekiyor;

Türkiye’de faaliyette bulunan firmanın kuruluş tüzüğünün Gürcüce’ye tercüme ettirilmesi,

Şube açma kararının yayımlandığı Ticaret Sicil Gazetesi’nin Gürcüce tercümesi,

Bin dolar veya eşiti döviz karşılığının Gürcistan milli parası olan Lari’ye çevrilerek, Gürcistan’daki bir bankaya yatırılması. (Bu miktar kurulacak firmanın gelecekte doğacak vergi borcu için talep ediliyor)


Kaynak: www.dtm.gov.tr
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar