27 Aralık 2011 Salı

Bebeklerde Bıngıldak (Fontanel) Ne Zaman Kapanır

. 27 Aralık 2011 Salı

Her bebek kafasının üst kısmında yumuşak bir bölge ile doğar. Bu yumuşak bölgeye fontanel yani bıngıldak adı verilir.Bıngıldak kısmının yumuşak olması sayesinde, doğum esnasında bebek doğum kanalından kolayca geçer.Bıngıldak aynı zamanda bebeğin beyninin rahatça dışarıya doğru gelişmesini sağlar.

Eğer bebeğin kafatası kemikleri birbirine iyice yapışık olursa bu kanaldan geçmesi mümkün olmaz. Bu nedenle bebeğin kafasının üst tarafında, dört parça kafatası kemiğinin henüz birbirine birleşmediği yumuşak bir kesim (bıngıldak) vardır.

Bıngıldak normal şartlarda bebek 8 ile 18 aylık arasındayken kaybolur yani kapanır. Bıngıldağın kapanmasının nedeni kafatası kemiklerinin kaynamış olmasıdır.

Her bebekte bıngıldak büyüklüğü değişiktir. Genellikle geniş bıngıldaklar daha geç kapanır. Kimi bebekte doğumdan 9 ay sonra kafatası kemikleri birleşirken, kimi bebeklerde ancak 2 yaşına gelince bıngıldak kaybolur.





Eğer bıngıldak çocuk 2 yaşını geçmiş olmasına rağmen hâlâ yok olmamışsa bir doktora başvurmak gerekir. Aynı şekilde bıngıldağın erken (ilk aylarda) kaybolması da anormallik olduğuna işaret eder.

Korkmayın

•Çocuk ağladığı ya da bağırdığı zamanlarda bıngıldakta gerilme olabilir.
•Bıngıldakta belirgin şekilde nabız gibi atmalar görülebilir.
•Bıngıldağa yumuşakça dokunmak oraya zarar vermez. Bu nedenle orayı yıkamaktan ve bebeğin kafasına dokunmaktan çekinmeyin.
Dikkatli olun

•Bıngıldak parmakla dokunulduğunda hissedilir derecede yumuşaktır ve bu nedenle oraya fazla baskı uygulamamak gerekir. Kuvvet uygulanırsa çökme olabilir.
•Bıngıldakta eğer ki fazladan buruşma, çökme varsa, bu durumda çocukta su kaybı gibi durumlar akla gelmelidir.
•Bıngıldağın her daim gergin ve kabarık olması menenjit şüphesini doğurur. Doktor kontrolü gerekir.
•Eğer bir kaza nedeniyle bebeğin bıngıldak bölgesi darbe alırsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
•Bıngıldağın erken kapanması bebeğin beyninde gelişimsel bazı sorunlara işaret eder.



uzmantv
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar