27 Aralık 2011 Salı

Mevsimler (Yaz Kış İlkbahar Sonbahar) Nasıl Neden Oluşur

. 27 Aralık 2011 Salı

Mevsimler, Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi sonucunda Dünya'nın ekseni ile yörünge düzlemi arasında oluşan eğimin değişimi sonucu oluşur.

Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi sonucunda bu iki düzlem arasındaki 23 derece 27 dakikalık açı farkı yer değiştirir. Bu açı nedeniyle yılın farklı zamanlarında Güneş ışınları kuzey veya güney yarımküreye dik olarak gelebilir.

Bu nedenle yıl içinde kuzey ve güney yarımkürede farklı zamanlarda farklı mevsimler yaşanır.

Sıcaklık farkları



Güneş'in etrafında dönmesi sonucunda ortaya çıkan sıcaklık değişikliklerini en çok hisseden bölgeler ılıman bölgelerdir.

Orta iklimli paraleller İlkbahar, Yaz, Sonbahar ve Kış olarak dörde ayrılır.





Ekvator ve kutuplar ise mevsimsel değişiklikleri en az hisseden yerlerdir. Sıcaklık farkları sadece mevsimlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kutuplarda ve kutuplara yakın yerlerde bir yıl sadece yaz ve kış mevsimi olarak ikiye ayrılır. Bu bölgelerde 6 ay gece, 6 ay gündüz olur.

Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi sırasında kuzey ve güney yarımkürelerin yönü değişir.

21 Mart'tan 23 Eylül'e kadar kuzey yarımküre, güneye göre Güneş'e daha dönüktür ve daha çok Güneş tarafından ısıtılır. Bu durum 23 Eylül-21 Mart arasında tersine döner.

Kuzey yarımküredeki mevsimler 21 Mart'tan başlayarak, İlkbahar, 21 Mart-22 Haziran; Yaz, 22 Haziran-23 Eylül; Sonbahar, 23 Eylül-22 Aralık; Kış, 22 Aralık-21 Mart arasında olur.

Güney yarımkürede mevsimlerin sırası tersinedir ve İlkbahar 23 Eylül'de başlar.




uzmantv
Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar