27 Aralık 2011 Salı

Çam ağacının özellikleri nelerdir nerelerde yetişir

. 27 Aralık 2011 Salı



Çam ağacı, çamgiller familyasından kozalaklı bir ağaçtır. 115 farklı çeşidi bulunan çam ağacının cinsi Pinus'tur.Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, kızılçam, karaçam, fıstık çamı olarak beş çam ağacı türü vardır. Özellikle sarıçam Karadeniz Bölgesi'nde bol miktarda yetişir.

Daima yeşil kalan çam ağaçları en çok tropikal bölgelerde ve dağlık kesimlerde görülür. İğne biçimindeki yaprakları kış mevsiminde dökülmez. Reçineli olan kabuğu genellikle pullu ve kalındır.

Gövdesi yenilebilen çam ağaçları A - C gibi yüksek vitaminler içerir. Kabuğunu çiğ olarak yemek de mümkündür.Çam ağacının kozalakları erkek ve dişi olabilirler. Erkek olanlar polen döken küçük kozalaklardır ve kısa süreliğine çıkarlar.Dişi kozalaklar ise odunsu, iri bir yapıya sahiptirler. Döllenme özellikleri vardır ve uzun süre kalabilmektedirler.

Çam ağacının tıbbi olarak pek çok faydası vardır. Özellikle kronik öksürük için mucizevi bir etki sağlar. Astım tedavisinde, balgam ve idrar sökmede çam ağacından yararlanılmaktadır.

Ayrıca doğumu kolaylaştırdığı rivayet edilir. Güzel kokusu pek çok parfüm esansında kullanılmaktadır.

Kereste ticaretinde önemli bir yeri olan çam ağacı kağıt hamuru yapımında da değerlendirilmektedir.

Yılbaşında çam ağacı süsleme geleneği

Ruhani törenlerde ağaçların önemsenmesi ve süslenmesi Hıristiyanlık öncesi zamanlara kadar dayanır. Roma İmparatorluğu döneminde de ağaçlar küçük metal parçalarıyla süslenir ve mumlarla aydınlatılırdı.


Almanlar Adem ile Havva'nın hikayesinden yola çıkarak ağaçları elmalarla süslediler. Bu durum zaman içinde değişti ve gelişti. Tüm dünyaya yayılarak gelenek haline geldi.

Bu gelenek günümüzde devam etmektedir. Özellikle Avrupa ve Amerika ülkeleri çam ağacı süsleme geleneğini çok önemserler. Yılbaşında alınan hediyeler süslenen çam ağacının altına konur ve gece yarısı ailece toplanılarak heyecanla hediyeler açılır.



uzmantv


Share this Article now on :
ARTIKEL YANG BERHUBUNGAN :


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar